Spataderpolikliniek

Op de Spataderpolikliniek in het Bravis ziekenhuis (Flebologie polikliniek) kunt u terecht voor onderzoek en behandeling van spataderen. Chirurgen, dermatologen, physician assistant, vaatlaboranten en vaatverpleegkundigen werken er samen in een multidisciplinair team. Zij zijn gespecialiseerd op het gebied van de spataderen en aanverwante problematiek. Na een bezoek aan dit spreekuur weet u nog dezelfde dag wat voor soort spataderen u heeft en welke behandelingen mogelijk zijn. Het spataderspreekuur wordt gehouden op de locatie Bergen op Zoom en in de polikliniek Etten-Leur.  

Het spataderspreekuur in het Bravis ziekenhuis

Voor uw bezoek aan de spataderpolikliniek zijn twee afspraken voor u gemaakt. Tijdens de eerste afspraak voert de vaatlaborant bij u een duplex onderzoek van de benen uit. 
Tijdens de tweede afspraak neemt een vaatverpleegkundige flebologie met u een vragenlijst door en verricht zij lichamelijk onderzoek. Zij bespreekt met u de uitslag van het duplex onderzoek en de mogelijkheden van behandeling. Aan de hand van de uitslag van het onderzoek en de klachten die u heeft, stelt de dermatoloog of vaatchirurg een diagnose en stelt een behandelplan voor.

Hier vindt u meer informatie over spataderen.

Behandeling van spataderen

Een behandeling van spataderen is vanuit medisch oogpunt niet altijd nodig. Aan de hand van uw klachten en de uitslag van het onderzoek stelt de arts u een behandeling voor die het beste bij u past. Er zijn verschillende mogelijkheden van behandeling. U kunt de aderen zonder probleem missen. Het bloed stroomt dan via andere aderen terug naar het hart.

Voor informatie over de verschillende behandelmogelijkheden van spataderen verwijzen we u naar de volgende folders:

Afhankelijk van de omvang en de oorzaak van de spataderen zal een bepaalde behandeling meer of minder succesvol zijn. Bij de ene persoon komen de spataderen snel terug, bij de andere blijven ze jaren weg. Dit is mede afhankelijk van de aanwezigheid van de reeds bestaande risicofactoren.

Vergoedingen van spataderbehandelingen

Komt u als patiënt voor onderzoek of behandeling in het ziekenhuis? Dan kan het zijn dat u te maken krijgt met kosten die niet door uw zorgverzekeraar vergoed worden. Meer informatie hierover kunt u vinden bij het onderdeel links, rechts boven de contactgegevens. Tijdens het bezoek aan onze polikliniek zal specifieke informatie gegeven worden over de voor u geldende vergoede en/of onvergoede spataderbehandeling.

De vaatverpleegkundige flebologie en de Physician Assistant (PA)

De eerste kennismaking met de vaatverpleegkundige flebologie vindt plaats op de Spataderpolikliniek. Zij heeft zich gespecialiseerd in de problematiek rondom de bloedvaten en speelt een belangrijke rol binnen de Spataderpolikliniek. Zij geeft informatie en advies en begeleidt patiënten voor, tijdens en na de onderzoeken en behandeling(en). Achter de schermen werken de vaatchirurg, dermatoloog en vaatverpleegkundige nauw met elkaar samen. Dat wil zeggen dat ze de behandeling en informatie zorgvuldig op elkaar afstemmen.

De vaatverpleegkundigen flebologie in het Bravis ziekenhuis zijn:

  • Mw. M. Roelse
  • Mw. N. Menheere

Een Physician Assistant voert haar werkzaamheden uit in nauwe samenwerking met, en onder supervisie van, de behandelend chirurg. De werkzaamheden van de Physician Assistant bestaan onder andere uit het houden van een poliklinisch spreekuur, met daarbijhorende controles en behandelingen. 

De Physician Assistent bij de Spataderpolikliniek in Etten-Leur is mw. V. Verheijen. Zij voert daar de Endoveneuze Laser Therapie uit.

Vragen

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de vaatverpleegkundige van de Spataderpolikliniek. Zij is tijdens kantooruren bereikbaar op:

  • Locatie Bergen op Zoom: 088 - 706 7640
  • Locatie Etten-Leur: 076 - 504 2000

De specialisten

  • Sarah den Hengst

    Sarah den Hengst

    Dermatoloog, BIG-nummer 49052427101

Spataderpolikliniek locaties