Nieuwe IC/CCU BoZ klaar voor de toekomst

Op woensdag 7 september hebben de Intensive Care en Hartbewaking Bergen op Zoom hun intrek genomen op de eerste verdieping. Om de concentratie van deze afdelingen te kunnen realiseren zijn de ruimtes de afgelopen maanden grondig verbouwd en gemoderniseerd.

"Het resultaat is prachtig geworden. We zijn klaar voor de toekomst," vertelt zorgmanager IC/CCU Annelies Koeken met gepaste trots.

IC CCU Teampost achterin.jpg

Uitbreiding
Annelies vervolgt: "Door de combinatie IC/CCU op een afdeling zijn we veel flexibeler. Zowel in capaciteit (we kunnen uitbreiden naar 14 bedden) als in bezetting. De verpleegkundigen kunnen nu bij elkaar inspringen of bijvoorbeeld met elkaar een patiënt met een zwaardere zorgvraag verzorgen.

Routing
De gecombineerde afdeling beschikt over 12 eenpersoonskamers en 1 tweepersoonskamer. "We hebben goed nagedacht over de routing. Logistiek en patiëntenzorg zijn zoveel mogelijk gescheiden, om de looplijnen zo kort mogelijk te houden." Meteen bij binnenkomst bevindt zich de centrale balie. De kamer waar de familie opgevangen kan worden ligt schuin tegenover deze balie. "Dan kun je de mensen meteen opvangen en hoeven ze niet de afdeling over," licht Annelies toe. Verder beschikt de afdeling over twee teamposten (naast de centrale balie en verderop in de gang).

Rust
In de zijvleugel is een familiekamer, bergingen en medica ondergebracht. "We hebben deze ruimtes met opzet in de zijvleugel geconcentreerd. Op deze manier kunnen we overlast voor de patiëntenzorg zoveel mogelijk voorkomen en de rust voor de patiënt waarborgen."

Sfeer
De afdeling is een stuk lichter geworden. Er is veel met hout gewerkt. De patiëntenkamers zijn ruim en voorzien van de modernste apparatuur. De grijze belettering geeft een extra accent aan de inrichting.