Column | december 2016 | medisch specialist

Iedere maand vertelt een medisch specialist van het Bravis ziekenhuis over wat hem of haar beweegt. In deze aflevering vertelt Edward Bletterman over wat hem bewoog om trombosearts te worden.

E. Bletterman, arts trombosedienst.jpg

Ons lichaam maakt bloedpropjes aan zodra er een bloedvat beschadigd raakt. Soms blijft een bloedpropje vastzitten aan de vaatwand en ontstaat er een verstopping. We noemen dat trombose.

Mijn moeder was slechts 53 jaar toen zij overleed aan een bloedprop in haar longen, een longembolie. Mede daardoor wilde ik weten waar trombose vandaan komt en hoe het voorkomen kan worden.

Trombose kan ontstaan als het bloed te traag stroomt, bijvoorbeeld na langdurig zitten of een operatie, maar ook als het bloedvat vernauwd raakt of als het bloed te veel stolt. Met bloedverdunners wordt de stolling verminderd. Daar zitten wel grenzen aan. We willen geen ernstige bloedingen als een bloedvat kapot gaat.

Mensen die gevoelig zijn voor trombose moeten soms levenslang aan de  bloedverdunners en worden continu gemonitord. Als trombosearts begeleid ik dat traject. De trombosedienst van het Bravis ziekenhuis controleert het bloed van circa 4000 mensen. We prikten ze altijd in de arm, maar gaan nu steeds meer over op de vingerprik. Dat kunnen de mensen ook thuis zelf doen. Aan de hand van de waarde kunnen we berekenen hoeveel tabletten iemand nodig heeft. Met deze werkwijze nemen we een hoop onzekerheid weg en hebben de mensen een langer en goed leven.

Edward Bletterman
Trombosearts