Column | augustus 2016 | medisch specialist

Iedere maand vertelt een medisch specialist van het Bravis ziekenhuis over wat hem of haar beweegt. In deze aflevering vertelt dermatoloog Milan Tjioe over de voordelen van digitale ontwikkelingen, zoals het Elektronisch Patiënten Dossier en consulten via de computer.

Milan Tjioe.jpg

Naast dermatoloog ben ik in het Bravis ziekenhuis nauw betrokken bij het elektronisch patiëntendossier, het EPD. Dat is aan mijn handschrift te danken. Ik heb écht een doktershandschrift. Dat is een erfenis uit mijn studietijd. Tijdens colleges moest je alles opschrijven wat de docent vertelde. Dat ging steeds sneller en uiteindelijk kon ik mijn eigen handschrift niet meer lezen. Dat moet toch anders kunnen, dacht ik.

Toen ik in Bergen op Zoom werd aangesteld als dermatoloog, heb ik een digitaal dossier als voorwaarde gesteld. Wij waren een van de eerste poliklinische afdelingen die uitgebreid met het EPD gingen werken. Vervolgens ben ik gevraagd om te helpen bij het invoeren van het EPD naar de andere afdelingen.

Het EPD biedt zoveel voordelen. De tekst is altijd leesbaar, het dossier is nooit kwijt en het opstellen van brieven gaat sneller. Sinds 1 juli kunnen de patiënten van Bravis zelfs hun eigen dossier inzien. Als dermatologen maken we ook gebruik van digitale consulten. Daarbij zien we onze patiënt op afstand. Die hoeft dan geen vrij te nemen, geen vervoer te regelen en niet in de wachtkamer te  wachten. Louter voordelen voor de patiënt.

Milan Tjioe
Dermatoloog