Bravis ziekenhuis in dialoog met samenleving

Voor het tweede achtereenvolgende jaar organiseerde het Bravis ziekenhuis zijn ‘dag van de maatschappelijke verantwoording’. De Raad van Toezicht, de Raad van Bestuur en de Vereniging Medische Staf gingen live in gesprek met belanghebbenden bij het ziekenhuis over het gevoerde beleid van het afgelopen jaar en over zijn plannen voor de toekomst.

Maatschappelijke verantwoording 2017.jpg

Zij geven ook inzicht in belangrijke thema’s die op dit moment spelen in het ziekenhuis. Het initiatief wordt bijzonder gewaardeerd, getuige de grote belangstelling in de zaal.

Transparant 

De bijeenkomst werd bijgewoond door wethouders, gemeenteraadsleden, patiëntenverenigingen, samenwerkingspartners, ouderenorganisaties en andere belangstellenden. 
Leon van den Nieuwenhuijzen, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Bravis ziekenhuis en initiatiefnemer van deze dag: “Wij zien het als onze maatschappelijke taak om publiekelijk verantwoording af te leggen aan de samenleving en daarin transparant en open te zijn. Als zorgverlener, als ontvanger van maatschappelijk geld, als grootste werkgever in de regio. Zo’n bijeenkomst als deze leent zich daar uitstekend voor. Maar het werkt ook andersom. In de dialoog met de aanwezigen leren we welke zorgen en dilemma’s er spelen in de samenleving. Als ziekenhuis kunnen we daar dan op inspelen.”

Stabiel

Bestuursvoorzitter Hans Ensing schetste de financiële en beleidsresultaten over 2016 en 2017. “Het Bravis ziekenhuis bevindt zich in een stabiele situatie. Zowel in financieel opzicht als op het gebied van zorgontwikkelingen.” Ook gaf hij de aanwezigen inzicht in de klachtontwikkeling binnen het Bravis ziekenhuis. "Een belangrijk onderdeel voor ons allen, waar we als ziekenhuis steeds van moeten leren. Hoe kunnen we zorg leveren die niet tot klachten leidt? Dat is voor ons een uitdaging en daar willen we volgend jaar nog meer duidelijkheid over geven."

Verdeling van de zorg

Voorzitter medische staf en gynaecoloog Richard Pal schetste vervolgens het proces van verdeling van de zorg over de beide hoofdlocaties van het Bravis ziekenhuis. Hij nam de aanwezigen mee in de dilemma’s die daarmee gepaard gaan, als gevolg van externe regelgeving en kwaliteits- en volumenormen die van buitenaf worden bepaald.  
De zorgprofielen voor beide locaties (complex acuut voor Bergen op Zoom en electief oncologisch voor Roosendaal) betekenden de vestiging van het Moeder & Kindcentrum en acute neurologie in Bergen op Zoom en het Oncologie Centrum in Roosendaal. Binnenkort volgen de concentratie van de electieve orthopedie, een (boven)regionaal pijncentrum en een slaapcentrum in Roosendaal en de verplaatsing van de kinderdagbehandeling naar Bergen op Zoom.

IC-zorg

Daarmee is het proces van herverdeling van de zorg nog niet afgerond. Een volgende fase staat voor de deur: de plaats van de IC als gevolg van de nieuwe richtlijn voor IC-zorg. 
Richard Pal: “Een grote IC kan niet op twee locaties gerealiseerd worden en vereist bovendien aanwezigheid van acuut complexe zorg. Daarom is de grote IC gepland op locatie Bergen op Zoom. Dit betekent ook dat IC-gerelateerde zorg zoals longgeneeskunde dicht bij de grote IC ondergebracht moet worden.” Eind oktober neemt de Raad van Bestuur een voorgenomen besluit over deze volgende fase van zorgverdeling.

Patiënt neemt eigen regie

Bestuurslid Bianka Mennema nam het publiek mee in een korte vooruitblik naar de toekomst, waarin de  het aantal aandoeningen per patiënt toeneemt. De zorgvraag wordt daardoor zwaarder, maar ook de rol van de patiënt verandert. "De patiënt wordt mondiger, is vaak al vooraf en beter geïnformeerd, neemt actief deel aan het zelf verzamelen van gegevens en data en wordt daarmee steeds meer partner in de zorg. Geneeskunde wordt ook steeds meer gepersonaliseerd.”

Ambities zorgverleners

Al die veranderingen vragen veel van de zorgverleners. De landelijke Federatie van Medisch Specialisten heeft in haar visie 2020 - 2025  de ambitie uitgesproken doelmatig en innovatief te zijn en de Nederlandse zorg kwalitatief tot de beste van de wereld te laten behoren. Aandacht voor preventie en leefstijl neemt enorm toe. Samen beslissen is belangrijk en positieve gezondheid moet centraal staan.

Ook het vak van verpleegkundige verandert. Bianka Mennema: “Ook in Bravis proberen we de juiste balans te vinden door afdelingen zelf aan te laten geven welke mix van verpleegkundige opleidingen nodig is om de juiste zorg aan bed te leveren.” Tegen deze achtergrond krijgt personeelsbeleid veel aandacht.. “Dit alles vraagt van ons dat we investeren in opleiden, in creativiteit en in het werk aantrekkelijk maken en houden.”

Over big data en netwerken

Ziekenhuizen verzamelen steeds meer data. Gebruik daarvan maakt het mogelijk om diagnoses te voorspellen; computerprogramma’s gaan met artsen meedenken. Daarmee neemt de kans op accuraatheid en juistheid van de diagnose toe. Door inzet van techniek en verdergaande samenwerking hoeft een complexe behandeling niet altijd meer in het ziekenhuis plaats te vinden. Er ontstaan netwerken van zorgverleners rond de patiënt. 

Het Bravis  ziekenhuis in de toekomst

De rol en de taak van het ziekenhuis verandert dus. Het ziekenhuis van nu ziet er al  anders uit dan 10 jaar geleden: minder bedden, meer dagbehandeling en meer poliklinische behandelingen, ondanks de meer complexe patiënt. Die trend zet de komende jaren door. Dat betekent voor de toekomst minder bedden in het ziekenhuis, meer mobiliteit binnen het netwerk van zorgverleners en meer gebruik van technologie zoals webcamconsulten. Bianca Mennema: "Het Bravis ziekenhuis heeft nu twee hoofdlocaties met een elk eigen profiel. Welke rol het ziekenhuis in de toekomst zal spelen en welk gebouw daarbij hoort in 2025-2030, daar zullen we samen over na moeten denken. Belangrijkste uitgangspunt daarbij zijn goede zorg voor de patiënt ."

Na de levendige vragenronde concludeerde Leon van den Nieuwenhuijzen dat de locatiekeuze voor één ziekenhuis een gevoelig punt blijft. “Het proces wat we gaan doorlopen moet zuiver en transparant zijn. Wij als Raad van Toezicht zijn er om daarop toe te zien. We zullen naar de buitenwereld goed motiveren waarom we de keuze maken die we dan maken.”

Rondleiding

Afsluitend kregen de genodigden de gelegenheid deel te nemen aan een rondleiding over de afdeling Acute Neurologie of Kind & Jeugd.